Friday, October 26, 2007

Växtlista



Följande växter har planterats i år:
(plus en hel del utan etiketter)

Clematis ´Dominika´
Clematis ´Madame LeCoultre´

Euphorbia polychroma -förmodligen uppäten
Helianthus rigida

Tagglöst björnbär
Cotoneaster rosens (rosea)

3 rosor utan namn

Digitalis purpurea alba
Cosmos bipinnatus ´Sonata casmine´

Campanula carpatica

Buxus sempervirens
Aster novi-belgii
Rodgersia podophylla (Bronsrodgersia)
Helleborus nigra

Lökar och knölar:
Näckrosdahlia ´Pricelsee pink´ -kom inte upp
Mignon Dahlia ´G.F Hemerik´ -kom inte upp
Mörkblad Rabattdahlia ´Rote Funken´ -kom inte upp
Anemone Coronaria ´De Caen´ -kom inte upp
Oxalis Tetraphylla -kom upp men blev uppäten
Ornithogalum ´Thyrsoides´ (kapstjärna) -kom inte upp

Växtlighet




Höstljus är finljus.

Grävt


Det kvittar vad jag planerat att göra. Nästan så fort jag kommer ut till kolonin börjar jag gräva. Min rygg ber om en ny spade till nästa säsong.

I går blev det förberedelsegrävning inför vårens häckplantering. Mina buxusar fick stå där så länge, istället för att frysa ihjäl i krukot över vintern. De ska så småningom bilda en liten liten kort formklippt häck vid grinden.

Mina komposter




När man övertar en övergiven koloniott blir det väldigt mycket över. Grästuvor blir uppgrävda metervis. Ogräs dras upp. Plantor utrotas. Jag har presterat rätt bra i år tycker jag. Två komposter blev det. Den största, med ordentligt galler runt, hoppas jag kunna använda nästa år. Även om den egentligen är för färsk då med. Den påbörjades tidigast på säsongen.
Den andra, som senast till våren ska få en ordentlig träram omkring sig och ett kompisfack brevid att växla med, är så färsk att den får ligga längre.
Komposten som fanns var fin. En del fröogräs på ytan, en del plast och skräp i, men inget som inte gick att rensa bort. Den är nu inte mycket kvar av, jag räknar med att använda slut den i höst eller tidigt i vår.

Tunnan i oktober



Okej. Tunnan såg ju inte så värst rolig ut vid närmare inspektion. Så allt utom humlen åkte bort. Och en hemerocallis får bo där över vintern.
juni
juli
augusti

Wednesday, October 24, 2007

Planerat

Jag låg i natt och planerade. Skulle kanske köpa olja, olja in. Beskära klart vad jag påbörjat. Ställa in möbler. Gräva upp jordärtskockor. Njuta i solen. Ha med mig kaffe.

Så är det minusgrader på morgonen! Och när det inte är jobb, slipper man jobba då.

Monday, October 15, 2007

Parker i Köpenhamn 4: Rådhushaven




Bakom rådhuset, inne på en gård, gömmer sig däremot en park som enligt min defenition mer är en pärla. En ganska liten gård, omgärdad av höga tegelbyggnader med torn. Där hittade vi en snygg drake i sten. Och en fin fontän. Och rosenspaljéer med belysning i. Säkert mysigt fikaställe! De hade dessutom min favorit vad gäller avgränsninge mellan gräsmatta och grusgång; rostigt stål. Riktigt höga kanter dessutom. Snyggt!

Parker i Köpenhamn 3: Biblioteksparken



Biblioteksparken sades vara en gömd och lite bortglömd pärla. Och lite gömd var den, omgärdad av gamla byggnader nära det nya, lätt bizarra, svarta biblioteket. Det var en park som inte sa mig något. En park som säkert är mysig på vår-sommar-höst att gå ut och sätta sig och läsa i, men inte att besöka för att bara strosa. Parken bestod av ett stort rum omgärat av byggnader, med en stor rund damm i mitten. En del perennaplanteringar och rosor i kanterna, och lite träd härochvar. Det såg dock ut som om den skulle kunna vara snygg på kvällen, för varför hade de annars bemödat sig med de otroligt fula kablarna och inte så diskreta strålkastarna som var riktade mot träd och statyer?

Parker i Köpenhamn 2: Det Kgl. Danska Haveselskabs have





Det Kgl Danske Haveselskabets have måste vara Köpenhamns motsvariet till Trädgårdsföreningen, fast kanske lite mera kungligt. En otroligt fin trädgård! Den ligger i Fredriksberg, ganska nära Zoo om man nu är intresserad av djur också, och granne med ett koloniområde som man tyvärr inte fick gå in i, men det kanske man får när det är säsong.

Parken brstår av en mängd snyggt avgränsade rum med tematrädgårdar i varje, samt en mängd fina gamla byggnader. Tematrädgårdarna görs av olika danska framtstående trädgårdsarkitekter och byts ut rätt så ofta, som jag förstod det. De kändes både traditionella och nyskapande på samma gång, och man fick känslan av att allt hade stätt ett tag, det andades inte alls trista nyanläggningar trots att en del var det. Där fanns avdelnignar med rosor och byxbom klippt på ett extremt snyggt sätt, en kryddträdgård bestående av upphöjda bänkar, en sommarblomsplantering som i all sin enkelhet var supersnygg. Och snyggt vatten, fontäner, perspektiv!

Ett besök i den här parken kan verkligen rekommenderas, den imponerande mycket mer än den botaniska!

Parker i Köpenhamn 1: Botaniska






Kära Köpenhamns Botaniska Trädgård. Varför rensar ni inte bort erat ogräs?


En i övrigt fin park. Om än lite platt, lite trist, lite... ja. Jag är bortskämd. Det som jag fattade som den systematiska avdelningen var dock fin. Och en pergola med en massa olika snyggklängväxter. Samt de olika rönnarna, med bär så snygga att man ville ta med dem hem och lacka dom och ha dom i en burk. Men det gjorde jag så klart inte.
En bambu, Fargesia nitida, var svart i stammarna (?) och väckte ett visst habegär.
Växthuset var så klart väldigt snyggt, och bäst av allt var den skrangliga spiraltrappan som man kunde följa nästan ända upp i taket. Om man vågade.

Monday, October 08, 2007

Frostvarning

De varnar för frost i större delen av landet i natt. Jag tar det säkra före det osäkra och hämtar in mina pelargoner från balkongen, de som ska sparas. De som inte har en stickling eller moderplanta inne redan.
En fattigstugfes, kan det verkligen stämma att de kallades så? som stått fastsurrad vid balkongräcket för att inte blåsa sönder. Full med fnasiga blad, men ännu inte en enda knopp. Jag misstänkte ljusbrist, men nu ver jag inte. Det har inte blommat på fem år, så länge som jag haft den. Men dess avkommor satte minsann igång att blomma nästan på direkten. När de flyttat ifrån mig.
Och så en rosa sak. Helt vanlig. Frodiga gröna blad, men alldeles för sneväxt så den fick tuktas en aning. Stort affektionsvärde har den i alla fall. Dess moder växte i en lägenhet vi tog över. För fem år sedan. DLK, och då menas inte De Lykliga Kompisarna. Lägenheten som var fylld med saker, som när den blev till ett dödsbo blev vår plikt att ta hand om. Efter sjuhundrafyrtioelva turer till grovsoprummet var pelargonen kvar. För växter kan jag inte slänga.