Monday, March 31, 2008

Inte på G


Flamingoblomman, som jag hela tiden vill att den ska heta anthirrium, men det gör den ju inte, är inte alls glad. Den var inte glad innan den delades och planterades om. Och det blev inte bättre efteråt. Trist att jag gav bort flera plantor... den som fick dem kommer förlora sitt blomskötarsjälvförtroende.

(Anthurium Scherzerianum-gruppen heter den.)

på G


Solrosskotten sträcker sig mot ljuset. Jag blir lite sugen på att äta upp dem, men frågan är om man kan äta solrosskott från vilken sort som helst. Och det vore lite synd, de ska ju blomma på kolonin.

Varje år gör jag samma misstag, börjar för tidigt och utan extrabelysning annat än en 40-watts prydnadslampa.

Friday, March 28, 2008

På G



Nu är nog våren på väg, även om just de här platorna fått vila i växthuset på natten.

Monday, March 24, 2008

Tips om boktips

Sericea kör idag bokfemman med tema trädgårdsböcker! Ett hett tips! Läs här.
Och det var tur att jag läste, för jag blev påmind om en lökbok jag köpte på bokrean förra eller rentutav förrförra året, som hittills stått obläddrad och bortglömd i hyllan. Det får bli kvällslektyr. Finfina bilder.

Förövrigt har jag lite ångest för att jag outat vårt mögelruckel på Koloniliv. Det hör inte hemma där, bland alla fina stugor. Det borde ha hållits hemligt. Varför har inte jag någon spärr mot att vräka ur mig pinsamheter på internet? Är det en genetisk defekt, eller brist på uppfostran?

Lökarna del tre


Ni kanske undrar hur det går för de långsamma lökarna? De som tillslut hade längre kvar till blomning än de som står ute i backen? Jag tröttnade, och satte dem i en kruka på balkongen. Sedan kom snön. Men de kanske behövde en köldknäpp, vad vet jag.

Saturday, March 22, 2008

Hepatica nobilis Rubra


Hepatica nobilis Rubra
Originally uploaded by Lisa Kristin
Den här gav mig ett visst habegär.

Leucojum vernum


Leucojum vernum
Originally uploaded by Lisa Kristin
Snöklocka på Edinburgh Botanic Garden.

Monday, March 17, 2008

Perfekta boken

I senaste numret av Allt Om Trädgård tipsas det om boken The art of flower & garden photography, av Clive Nichols. En bok som skulle passa perfekt i mina händer!

Saturday, March 15, 2008

Fröbyte



Tack alla ni som var med! Väldigt fint att ses, många nya fröer blev det, trots att jag hade planerat att mest bli av med frö. Får bygga ut fönsterbrädan. Hoppas det blir en fortsättning. Om inte annat, nu vet jag var era kolonistugor bor...

Tuesday, March 11, 2008

tyvärr

Jag får spamkommetarer hit, så jag vart tvungen att sätta på ordkontrollen. Hoppas ni står ut.

Tuesday, March 04, 2008

Shoppat

Jag skulle bara ha en säck jord, men kom från Blomsterlandet med fröer till rinblommor, en luktärt vid namn Royla Navy Blue som var väldigt snygg i färgen trots namnet, och en stor påse sockerärt. Sockerärten ska få växa på ett slags mystiska bambupinnar som är spiralformade som mamma fyndade på Coop. Jag trodde att bambu alltid var rakt och stenhårt.

Igår, alltså tredje mars






Igår var det så här vårigt och fint på lotten. Inte så konstigt att jag trivdes. I och med att vi inte köpte lotten förrän i april-maj förra året, är det spännande att se vilka tidiga lökar som kommer. Men de flesta lökarna har jag satt själv, ett gäng cyklamennarcisser som vart över på jobbet, och någon slags pärlhyacint, men den verkar mest populär hos kaninasen.
Det gröna som ser ut som någon slags sallad är digitalis, de har vuxit hela vintern. Blir nog fint. Clematisen, som jag nästan dömt ut, har tjuvstartat också.

Ikväll blir det Koloniområdet Iris på TV4+, som vanligt. Jag sitter ibland och vrider mig i soffan för att det bitvis är så otroligt fånigt, men vill ändå se varenda program. Någon som vet om de går att se på i efterhand?

Uppdaterat: Nämen, det var ju inte alls Iris på tv. Måste ha missat sista avsnittet. Suck.

Beskärt

(nej, det heter ju inte beskärt men det låter roligt)

I går var jag på lotten och beskar träd. Solen strålade och allt var perfekt! Förutom det faktum att jag fick lägga minst en timme på att fila/tälja/raspa/banka på dörrkarmen, för dörren till "stugan" hade slagit sig så pass att den inte gick att stänga. Jag visste att det skulle vara svårt att få igen dörren, det har varit så hela vintern men blivit bärre och värre. Tidigare har det fungerat med en välriktad spark och en hammare. Men jag var tvungen att ha min SuperSilky och min Felco, som natruligtvis låg där inne. Försökte först använda hejkomochhjälp-sågen och en skitsekatör, för att slippa öppna dörren, men det gick inte alls.

Träden har kräfta. Inte jättemycket, men en del. Och de har inte blivit beskurna alls på ett par år, tror jag, förutom i somras då jag grejjade lite. De har inte heller någon bark kvar alls knappt längst ner, för kanin-j-klarna har tyckt att de behövde den bättre. Dumma kaniner, de kan väl äta något annat??? Så jag får se hur länge jag kan ha kvar träden. Ett är ju redan dött, men det ska få bli klätterställning för en honungsros. Det största är det med minst bark kvar, men det har å andra sidan mindre kräfta än det minsta. Jag nådde tyvärr inte, och hade inte alltid hjärta, att ta bort alla grenar med kräfta på. Kanske gjorde mig själv en otjänst, men eftersom det ändå känns kört för träden är det lika bra att de får stå och se okej ut några år till, än att stympa dem helt och bara plågas i väntan på att loppet är kört. Får ta mig en ordentlig funderare på vad de ska ersättas med, vore skönt att kunna ha något på gång så att inte tomten blir helt platt sedan.

Det finns ju lite olika metoder att beskära på. Igår fick jag delvis ta till metoden beskär så mycket som möjligt innan du ramlar ner. Stegarna jag ahr att tillgå är verkligen inte bra, och jag är ju inte speciellt lång, så det var svårt att nå och stå stadigt på samma gång. Men lite spännande ska det ju vara! Funderar på om jag ska försöka mig på att klättra högre upp för att kunna ta det jag inte kunde nå, men då ska jag nog ha någon med mig som tar emot mig när jag ramlar ner.

Idag har jag de sedvanliga valkarna i händerna och ömheten på smalbenen. Måste alltid luta smalbenen mot stegpinnen över den jag står på, för att hålla balansen, och det är inte så skönt dagen efter. Skulle jag beskurit mer skulle jag nog använt fotbollskydd...

Monday, March 03, 2008

Fröbyte!

Hjärtligt välkommen på fröbyte!
Vi ses på cafét på Botaniska lördagen den 15 mars klockan fjorton. Anna kommer också! Och några fler. Läs mer, och skriv gärna en rad om du tänker komma, på eminenta koloniliv.se. Själv funderar jag på om jag inte ska ta med lite pelargonsticklingar?