Tuesday, May 27, 2008

Ampeltest

Om ni försöker er på att göra en boll, tänk då på att den inte studsar. Det testades tyvärr idag när vi skulle sätta upp sommarampeln.

Saturday, May 24, 2008

Ett grönsaksland


Så här fint grönsaksland byggde jag. Med finurligt antikaninstängsel och allt. Frosten glömde jag dock bygga bort.

rutigt här med!


Kolla, jag har en jag med. Precis som Litet Hus och Kollobarnet! Men min ser lite konstig ut. Fast den kanske ska se ut så, man vet aldrig med växter man släpar hem från mitt jobb.

Kombo


En snygg kombination i min rabatt: de där som växer i gräsmattan som det är ogräsvarning på, som jag aldrig kan lära mig vad de heter (brunreva?), och pulsantilla. Finfint.

Samurajen


Men jo, jag har ju faktiskt en pulmonaria på kolonin. Trots att jag dissat dem så.
I kampsportsrabatten finns den. Kampsportsrabatten som är en del av en annan rabatt, och tyvärr verkar bestå av endast en 'Samuraj', eftersom 'Ninja' verkar ha dött. Men den är ganska fin ändå. Just nu.

Buskarna


Såhär ser buskrabatten ut nu. Jag hade ett gäng pulsantillor och primulor som jag inte visste vart jag skulle sätta, så de fick bo här. Nu behövs något högsomrigt och höstigt också.

otrevligt


Det här är vad som mötte mig på väg till jobbet i tisdags. Frost. Bläk. en tråkig påminnelse om det där med avhärdning och blablabla.

Känns ganska orealistiskt nu.

Monday, May 19, 2008

Frost!

Men vad faaan. Där fick jag för min ovilja att avhärda. Straffet kom. Igår satte jag ut finast små squash och äppelgurkaplantorna på kolonin, i ett nytt finfint pallkragegrönsaksland. Och i natt var det frost.

Jag har visserligen inte varit ute och tittat, loppet kanske inte är helt kört. Hoppas hoppas.

Sunday, May 18, 2008

Fin + fult

Jag må ha världens skabbigaste bod, men nu har den otroligt tjusiga gardiner. Hela morgonen ägnades åt att sy och stryka. Av finfint ikea-tyg, direkt från en stuvpåse.

Min plan är att alla ska bländas av de fina gardinerna, och inte se hur skabbig boden är. Smart va?!?

Friday, May 16, 2008

Buskis

Jag håller på att skapa en väldigt snygg buskrabatt på kolonin. Tyvärr har inte kameran fått följa med, så ni får fantisera. Tänk er snygga spireor (långt ifrån alla sorter är snygga, men de här är det!), en diskret smällspirea, i kombination med skira men ändå mycket färgstarka perenner. Perennerna är en strandiris, som jag ärligt talat inte riktigt vet hur den ser ut när den blommar, men som jag har tänkt mig blir det snyggt, samt en eldröd montbresia. Vårlökar ska i, samt alliumbollar. Och någon marktäckare, men det har jag inte bestämt mig vilken. Supersnyggt eller hur?

Wednesday, May 14, 2008

Projekt Potatis

De första har kommit upp! Blast på felra centimeter! På bara tio dagar. Åh, de är mina bäbisar och jag ska aldrig äta upp dem!
Nu kan det få komma några nätter med regn, tack.

Bollen


butiksampeln
Originally uploaded by Lisa Kristin
Så här blev den när den växt till sig. Finns att beskåda utanför butiken i Botan.

Sunday, May 11, 2008

Avhärdning

Avhärning är fan det tråkigaste jag vet. Får man slänga ut alla rader av små pelargoner, popuppboxar och cosmosar i gamla köttfärstråg nu? På balkongen, där det ändå mest är skugga? Eller kommer min lathet straffa sig med diverse solskador, frost och onda djur? Bäst att rådfråga smhi.

Friday, May 09, 2008

Un petit mer seriöst


Så här seriös kan man också vara när man gör grönsaksland. Jag har onekligen en del att lära. Men så har inte min kolonilott lika många besökare som detta.

årets


Årets perenn är vitfläckig, vitblommande lungört. Pulmonaria officinalis. Väldigt fin. Men jag kommer ihåg att jag hatade pulmonaria förra året då jag jobbade med den lite mer handgripligt. Den är sticksig, kletig och bladen blir bruna och fula alldeles för tidigt på säsongen. Då går de inte att dra av, de måste klippas. Klipper man ner det kommer den visserligen igen, men det är ett tråkigt jobb. Man kanske kan nöja sig med att ha den på bild? Alternativt på ett ställe man bara ser på våren?

(pulmonarian på bilden växer i Örtagården, Botaniska)

Thursday, May 08, 2008

De stora


Tulpanerna som jag tog hem från kolonin blev tillslut gigantiska. Och ja, de vissnade snyggt också. Nu har de inga blad kvar alls, och det kanske är dags att ta bort dem från köksbordet?

Sunday, May 04, 2008

Potatisprojektet


Projekt potatis är igångkört. Jag berättar allt här.

Saturday, May 03, 2008

Päron



Orkidéer i all ära, men är inte päronblomman kanske den snyggaste? Den ger mig ett habegär till kolonin. Kanske något att erstätta de döende träden med så småningom? Med kaprifolplattor under så klart. Och varför inte A3stolar från grythyttan, när jag ändå är igång.

I spat



Bukettranunkel och bukettanemon i blöt. Eller är det läskiga urtidsdjur? Kommer vi mötas av två sorters monster i köket imorgon bitti?

Plattkärlek

Var på villa och trädgårdsmässa på Åby travbana idag. Det var mycekt villa, så som värmepumpar och annat småtrist, aggerssiva tv-kanal-försäljare, kitchiga bastuar (?), några få friggebodar och lite växter. Jag shoppade ännu mer fröer, vad jag nu ska med dem till då jag redan har alldeles för mycket, men det var fem påsar för tjugo spänn så det var omäjligt att låta bli. Tre knölar för 40 spänn gick inte heller att motstå, men där kan jag säga till mitt försvar att jag faktiskt tänkte senast imrose på att jag verkligen måste ha bukettranunkel på kolonin. En sorts snygga dahlior och bukettanemoner blev det också. Och en huvudkliare, superskön med omöjlig att förklara.

Sist men inte minst, fick jag dregla lite på min stora kärlek inom markbeläggning, nämligen plattorna Kaprifol. De är de snyggaste ever, jag lovar.

Friday, May 02, 2008

stoora


En del av tulpanerna på kolonin är verkligen maffiga. Kanske inte mina favoriter, men på ett sätt så är de det ändå, för de syns och står som de ska. Funkar finfint i vas gör de med.

De här slog ut på två dagar. När jag plockade dem visade de knappt färg. Det var i måndags. I onsdags slog de ut, både hemma på köksbordet och på kolonin. Det gäller att njuta snabbt. Men å andra sidan verkar de stå sig länga, fullt utslagna. Fint.