Sunday, March 29, 2009

IKEA-behov

IKEAs sommarsortiment kom häromdagen hem i form av en katalog. Och det fanns visst en hel del jag "behöver". Hade kolonin varit mer beständigt än ett tvåsäsongersprojekt, hade listan varit oändlig, men det här är vad jag nog trots allt måste investera i:

Dynor till min bastanta bänk.

Korg att bära hem skörden i.

Matta till balkongen. Vi har visserligen trätrall, men en tjusig plasttrasmatta är aldrig fel att komplettera med.

Och så funderar jag på det här balkongskyddet. Skulle kunna bli snyggt, istället för den beigeaprikosa balkongfrontsbaksidan.

Saturday, March 28, 2009

Vad?



Mina tomater och chilin ser ut lite så här på vissa blad. Och trots konsultation i expertlitteraturen, kan jag inte ställa diagnos. Någon som vet?

Sunday, March 22, 2009

Läget i boxen


Portlaken har fått flytta till kruka. Just nu kommer penséer och physalis finfint. Basilikan är fortfarande seg och tråkig, mina frön kanske var allt för gamla.
Tomaterna och chilin växer på bra i sina krukor.

Friday, March 20, 2009

Snart


Hepatica nobilis Rubra
Originally uploaded by Lisa Kristin
Snart är det dags för det här! Ofattbart.

Monday, March 16, 2009

Alchemilla mollis


Alchemilla mollis var det första vetenskapliga namnet på en växt jag lärde mig. Det var sju år sedan (!). Ett tag hatade jag jättedaggkåpan, för att den frösår sig överallt, och jag lovade att jag aldrig skulle använda den. Turligt nog ändrade jag mig. Den gör sig så här års, och faktiskt en stor del av året. I mars är kombon smaragdbrunt och ljusgrönt något man gillar.

Sunday, March 08, 2009

banverket informerar

Idag var det årsmöte med koloniföreningen. Banverket var där och informerade, och så här verkar det ligga till (klippt från koloniliv.se):

Kontraktet vi har med Banverket idag går ut den 31 december 2010. Det är nio månaders uppsägningstid, så Banverket måste alltså säga upp avtalet 1 mars 2010. Detta betyder att vi har åtminstone två odlingssäsonger på oss innan vi måste lämna området. Banverket vill inte teckna ett nytt treårsavtal, eftersom de inte vill binda upp sig för så "lång" tid in i framtiden.

Vårat område ligger, enligt Banverket, centralt i järnvägssystemet, och med framtidens ökade persontåg och godståg verkar det som att hela området kommer att behövas. det behövs en ny infart till rangerbangården, uppställningsplatser för tåg, genomfartsspår för snabbare tåg, bättre tillgång till den tågverkstad som ligger i närheten, samt att det hela ska knytas ihop till Västlänken runt år 2020. Men samtidigt kan man inte säga något om när man behöver vilken mark.

Banverket vill samarbeta för att vi ska få en så bra avvekling som möjligt. De säger att "Kulturella hänsyn är viktiga, men järnvägen är ett riksintresse".

De håller på att starta en förstudie, men än idag finns inget solklart löfte om de 400 miljonerna som en ny infart till rangerbangården skulle kosta. Banverket är inbjudna även till föreningens sommarmöte, och vi hoppas kunna få mer information då. Fram tills dess kommer Banverket hålla kontakt med styrelsen, och vi i föreningen får försöka att gemensamt formulera hur vi vill att avvecklingen av området ska genomföras.

Sammanfattningsvis kan vi vara säkra på att Banverket kommer att behöva marken, men de kan i dagsläget inte säga när det blir, inga konkreta planer finns. Vi kommer att få ha kvar vårat område två säsonger till, och vad som händer efter det får vi förhoppningsvis veta så snart som möjligt.


Det jag tror vi kan hoppas på är
1. att vi kolonister får hjälp med att återställa området, det ska "lämnas i fullständigt avröjt skick"
2. att föreningen och Banverket tillsammans påverkar Göteborgs Kommun så pass att de kan skaka fram ett bra, nytt område för oss.

Wednesday, March 04, 2009

skitfryst


Dessutom hade en del av det nyplanterade frusit upp ur sin rabatt. Inte så bra. Hoppas att plantorna inte dör innan det blir varmt nog att peta tillbaka dem i jorden.

Men det var lite lök på väg upp ur jorden också. Här en hyacint, förmodligen en mörklila av namnet Carnegie. Eller en vit, som jag tappat namnet på, men det var något hippieaktigt.

skitkaniner


Vi var en sväng på kolonin i söndags. Det var kallt, och en del tråkiga syner mötte oss. Den här mängden kaninskit till exempel. Nu hoppas vi att kaniner inte äter och skiter på samma ställe.