Wednesday, October 21, 2009

Slut

Det verkar som om det inte blir någon förlängning alls av kontrakten på kolonin. Om jag tolkar det extremt svårtolkade "informationsbrevet" rätt. Trist!

Wednesday, October 07, 2009

Storsquashen


Idag gör vi pumpasoppa av vintersquashen du kan se på bilden. Den vägde 3100 gram, så det blir till mer än en maträtt. Jag tror det är av sorten 'Sweet Meet'.

Pumpasoppa

Ingredienser

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 600 g pumpa
4 dl vatten
1 tärning grönsaks- eller hönsbuljong
1–2 msk tomatpuré
1 msk japansk soja
1 msk pressad citron
ca 1 tsk strimlad, urkärnad chilipeppar
3 msk crème fraiche
ev salt och peppar
2 msk skalade pumpafrön

Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en rymlig kastrull. Skala pumpabiten och skär den i tärningar. Lägg tärningarna med löken i kastrullen och stek under omrörning på gans­ka låg värme cirka 5 minuter.

Häll på vatten och lägg i buljongtärning. Koka under lock på låg värme cirka 15 minuter eller tills pumpaköttet är mjukt.

Klicka i tomatpuré och kör soppan med stavmixer. Hit kan du förbereda. Värm soppan. Blanda i soja, pressad citron och chilipeppar.

Rör ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan och garnera med gröna pumpafrön, rostade i torr stekpanna eller flagad mandel.

(Recept från DN.se)

Sunday, October 04, 2009

Skörd



Det har ändå blivit en del skörd, så här i sluttampen på säsongen. Tomater som får eftermogna hemma, mangold, rosenbönor, chili, två finfina squash som låg och väntade på oss när vi kom hem från semestern, en vintersquash, och en hel hög buketter, både till present och att ha kvar själva. Våra egna vinteräpplen är inget att skryta med precis, men jag plockade de fem-sex stycken jag kom åt som inte var allt för angripna. Trots sitt fula yttre har de ett gott, syrligt inre. Perfekt till den bästa äppelpajen.