Sunday, March 08, 2009

banverket informerar

Idag var det årsmöte med koloniföreningen. Banverket var där och informerade, och så här verkar det ligga till (klippt från koloniliv.se):

Kontraktet vi har med Banverket idag går ut den 31 december 2010. Det är nio månaders uppsägningstid, så Banverket måste alltså säga upp avtalet 1 mars 2010. Detta betyder att vi har åtminstone två odlingssäsonger på oss innan vi måste lämna området. Banverket vill inte teckna ett nytt treårsavtal, eftersom de inte vill binda upp sig för så "lång" tid in i framtiden.

Vårat område ligger, enligt Banverket, centralt i järnvägssystemet, och med framtidens ökade persontåg och godståg verkar det som att hela området kommer att behövas. det behövs en ny infart till rangerbangården, uppställningsplatser för tåg, genomfartsspår för snabbare tåg, bättre tillgång till den tågverkstad som ligger i närheten, samt att det hela ska knytas ihop till Västlänken runt år 2020. Men samtidigt kan man inte säga något om när man behöver vilken mark.

Banverket vill samarbeta för att vi ska få en så bra avvekling som möjligt. De säger att "Kulturella hänsyn är viktiga, men järnvägen är ett riksintresse".

De håller på att starta en förstudie, men än idag finns inget solklart löfte om de 400 miljonerna som en ny infart till rangerbangården skulle kosta. Banverket är inbjudna även till föreningens sommarmöte, och vi hoppas kunna få mer information då. Fram tills dess kommer Banverket hålla kontakt med styrelsen, och vi i föreningen får försöka att gemensamt formulera hur vi vill att avvecklingen av området ska genomföras.

Sammanfattningsvis kan vi vara säkra på att Banverket kommer att behöva marken, men de kan i dagsläget inte säga när det blir, inga konkreta planer finns. Vi kommer att få ha kvar vårat område två säsonger till, och vad som händer efter det får vi förhoppningsvis veta så snart som möjligt.


Det jag tror vi kan hoppas på är
1. att vi kolonister får hjälp med att återställa området, det ska "lämnas i fullständigt avröjt skick"
2. att föreningen och Banverket tillsammans påverkar Göteborgs Kommun så pass att de kan skaka fram ett bra, nytt område för oss.

2 comments:

Jo said...

Verkligen tråkigt att ni mister era kolonilotter! :( Jag hoppas att kommunen hittar något nytt område till er!

Compact Garden said...

Stå på er..när vår koloni behövde flytta på sig så fick de ny mark, så det går om dom vill/Anne