Sunday, October 12, 2008

Efter




Nu har vi rivit bort all masonit. Ut med allt löst mögligt, inklusive den gamla äckliga soffan. Det vi fann under och innanför var både bättre och sämre än väntat. Stora delar av stugan består av riktigt bra trä, inte ens röta under fönstret. "Bakväggen" däremot, den var inte rolig. Mycket blött och röta, in i golvet med. Värre än väntat.
Nu är taket lagat, ny papp är på. Eternitplattorna är nedtagna, masoniten på utsidan borttagen förutom på ett ställe där den var det enda som täckte ett hål stort som en mindre dörr, vilket får mig att undra om detta lilla pytteruckel har haft två dörrar en gång i tiden, eller om virket/orken tog slut innan det blev klart. Det enda som var gjort ordentligt var alla de sjuhundraförtielva spikarna. Någon har tyckt om att spika. Att regla däremot, det har de inte tyckt om. Tur att det är stående panel, annars hade taket, det som verkar vara av mest gedigen konstruktion, inte längre varit det som varit överst.
Nu ska det få stå och vädra ut, genom kvisthål och inte så tät panel, över vintern. Det regnar inge längre in, och vi hoppas att rötan i alla fall inte kommer bli värre. Den borde avstanna nu. Ta en paus. Så får vi se vad som händer. Hur det än är, är rucklet på rätt väg, och fräschare än på länge.

15 comments:

Anonymous said...

Vad underbart! Härligt att det går åt rätt håll! Tror ni kommer få en supermysig liten stuga till slut!

lisa said...

Tack! Lilte glada tillrop är precis vad vi behöver. det var inte helt lätt att vara positiv ett tag där, när vi upptäckte hur illa det var i "bakväggen"... Men nu får det vara så här. Lite mer fix i vekcan bara, måste erstätta masoniten i dörrhålet.

Jo said...

Åh, visst är det skönt att få röja ordentligt och slita bort allt gammalt och dåligt? Man blir redigt nöjd efteråt! Sen tar det iofs ofta rätt lång tid att återställa, men då blir det så fint, så fint istället! :)
När det bär emot, tänk på att vissa har haft ett badrum vars reglar var uppallade på stenar, nån brädbit och tegelstenar. Det blir ju ordning av det med, så det är BRA att hitta det dåliga, för då kan man byta ut det! :)

fingerspitz said...

Vad ni har jobbat bra. Hoppas det räcker som livräddning.

schmut said...

masonit som skydd mot fukta är ungefär lika smart som att täcka rost på bilar med gamla zoegas-burkar.
fungerar fem minuter och sedan blir det bara än mer jobb.

ska ni isolera stugan på riktigt eller vad är planen?

lisa said...

Det är skönt att veta att det finns de som har/haft det värre :)

Planen är att den ska få stå ett par år som redskapsbod, så bygger vi förhoppningsvis en stuga att vara i nästa sommar.

Anonymous said...

Det låter som det här kommer bli ett spännande projekt att följa... ; )
/Janne

Compact Garden said...

Ni har verkligen kämpat på, det är som vi säger: att det finns så mycket att göra i en kolonistuga..Heja,heja/Anne

lisa said...

Man skulle ju kunna tro att det inte är så mycket jobb med en så liten stuga och så liten trädgård, men jo, det kan det bli :)

Compact Garden said...

Eller är det så att man hittar på nya saker hela tiden som måååste göras :-)/Anne

lisa said...

Haha, ja precis!

Compact Garden said...

Hej.
En lite förfrågan..du ville ha mönstret på mina virkade tofflor och det var en del att skriva, så jag undrar om du kan tänka dej att jag skulle kunna skicka en kopia på beskrivningen till dej istället?
/Anne

lisa said...

det låter jättebra! adressen är buskisblog@yahoo.se
En beskrivning av tofflorna vore kalas!

Compact Garden said...

Jag ska se om det går att läsa om jag skannar in det, annars får du det så snart jag bara hinner att skriva../Anne

lisa said...

Supersnällt!